Miért vonítok, amikor Beethovent hallgatok?

 

A vonítás a kommunikáció egyik formája. A kutyák azért vonítanak, mert ezzel adják egymás tudtára, hogy hol tartózkodnak. Hogy vajon Beethovennel akarnak-e kommunikálni, amikor vonítanak, ez még egyelőre nem tisztázott.

101 kérdés-kutyák és a zenehallgatás

 

A farkasok ősi módszer szerinti vonítással beszélgetnek egymással. Amikor például egy farkascsapat szétszóródik az erdőben, akkor a magára maradt farkaskölyök vonítással, nyüszítéssel kérdezi meg, hogy "hol vagytok, többiek" - és csaholás, titokzatos, félelmetes, primitív, panaszos és nagyon is szép üvöltés érkezik válaszul. A kölyök erre abbahagyja a nyüszítést. A fiatal kutyák is gyakran nyüszítenek, ha egyedül hagyják őket. Felnőtt korára néhány kutyafajta, különösen a juhászkutyák és a dobermanok, gyászos vonítást fejlesztenek ki magukban. Amikor magányosnak érzik magukat, fejüket az ég felé fordítják, összeszorítják a szájukat és vonítanak.

 

A vonításnak nem a magányosság az egyetlen oka. Néhány kutya vonítással üdvözli az embert. Mások boldogságukban vonítanak, s vannak, akiket a zene késztet erre. A kutya megközelítőleg abban a hullámhossz-tartományban képes meghallani a hangokat, mint az ember s ez megközelítőleg nyolc és fél oktávra tehető, de ezen tartományon belül a hallásuk sokkal élesebb és kifinomultabb. Képesek például arra, hogy egy hangközön belül egynyolcadnyi hangmagasságot is megkülönböztessenek. Ez a magyarázat arra is, miért tudnak a kutyák engedelmeskedni a juhász füttyszóval közvetített parancsának.

 

Valahol, az agyuk legmélyén az emberek rendelkeznek egy zenei központtal. Valószínűleg így lehet ez a kutyákkal is. A zene pihentet, ellazít. Az állatot megnyugtatja, s a biztonság érzetét adhatja neki. Ha Beethoven vagy valaki más zenéjét vonítással kíséri, akkor ez a vonítás a kutya aktivitását jelzi, a kutya saját akaratából kapcsolódik be a zenébe. Ez élvezetes. Ha az adott zene kellemetlen a számára, akkor a kutya egyszerűen felkel és odébbáll. 

Powered by Bullraider.com

Figyelem!

 

Forróvonal:

 20/481-2319

 

Kedves Bejelentők!

Sajnos, nem rendelkezünk jelenleg saját menhellyel, kóbor állatok mentésére szolgáló üres kenelekkel, csak ideiglenes befogadóinkra számíthatunk! 

Ennek ellenére a bejelentések mindegyikére igyekszünk érdemi lépéseket tenni, legyen az  sérült állat kórházba juttatása, állatkínzás elleni fellépés, kóbor kutyák gazdáinak felkutatása vagy egyéb hasonló intézkedés.

Arra kérünk minden bejelentőt, ha van rá lehetősége, legalább néhány napig tartsa magánál a talált állatot, mi pedig mindent megteszünk, hogy mihamarabb régi/új gazdát keressünk számára!

 

Adatok

Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület

Megyei nyt. szám: 1750 / 2009

Országos  azonosító: 2731 / 2009

Elnök: Omáscsik Orsolya

Székhely: 2840 Oroszlány

Radnóti u. 14.

Elérhetőségeink

Levélcímünk:

Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület

2840 Oroszlány

Radnóti u. 14.

 

Örökbefogadással kapcsolatban:

 

Omáscsik Orsolya

Tel.:

 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

E-mail az egyesület elnökének:

Omáscsik Orsolya 

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

 

E-mail a webmesternek:

Hargitai Katalin

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

 


Bejelentkezés