MÖSZ-MEOE: nem javasolják az ebadó bevezetését

A MÖSZ szerint a települések részére ez az adófajta nem hoz semmilyen plusz bevételt, sőt többletkiadást jelent, hiszen az ebek összeírásához megfelelő személyt kell alkalmazni, aki ismeri a kutyafajtákat, de egyszemélyben még arra is képes, hogy eldöntse melyik kutya tartozik a veszélyes kategóriába. Továbbá az adóirodán is többletfeladatot jelent a dolgozók részére. Kérdéses az is, hogy a befolyt bevétel átutalásával, hogyan követhető tovább, hogy azt a megfelelő célra költötték el.

 

Bár a hírportálokon csak pár napja jelent meg az ebadóról szóló hír már most érezhető, hogy többen amellett döntöttek, hogy kutyájuktól megválnak. Sajnos már decembertől megfigyelhető a gazdátlan ebek számának növekedése. Számos menhelyen januárra már nem volt hely több kóborkutya befogadására.

Azzal, hogy az örökebefogadott kutyákra az új törvény az adómentesség mellett nem ír elő sem mikrochipezési, sem ivartalanítási kötelezettséget, szinte kivédhetetlenné teszi a visszaéléseket (saját kutya leadása, majd örökbefogadása, vagy ennek lepapírozása) és nem képes megakadályozni a nem kívánt szaporulat újratermelődését, így a menhelyi vagy utcán kóborló kutyák utánpótlását sem. A bejegyzett tenyésztők magas genetikai értéket képező törzskönyvezett tenyészállataira és a tőlük származó, tudatos tenyésztői munka eredményeként létrejött szaporulatra viszont adót kell kivetni. Az ebadó bevezetésével pont a felelős állattartókat bünteti az új törvény.

A MÖSZ és a MEOE támogat minden olyan kezdeményezést, ami a felelős állattartást biztosítja. Véleményük szerint egy olyan programot kell kidolgozni ami öt éven belül biztosítja, hogy minden kutya mikrochippel legyen ellátva, továbbá támogatni kell a tenyésztésre nem szánt ebek ivartalnítását. Átdolgozást igényel a törvény abból a szempontból is, hogy egyaránt alkalmas legyen a véletlen szaporulatok és a tenyésztési előírásoknak nem megfelelő szándékos kutyaszaporítás visszaszorítására is.

Mivel az ebrendészeti hozzájárulás az önkormányzatok részére csak lehetőség ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete azt javasolja a települési önkormányzatoknak, hogy azt ne vessék ki. Továbbá kérik a kormányt, hogy a fent említett célok elérése érdekében konzultáljanak a megfelelő szervezetekkel és az önkormányzati szövetségekkel.

 

 

Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke

 

Forrás: Moszlap.hu

Powered by Bullraider.com

Állatvilág.net Újság

Figyelem!

 

Forróvonal:

 20/481-2319

 

Kedves Bejelentők!

Sajnos, nem rendelkezünk jelenleg saját menhellyel, kóbor állatok mentésére szolgáló üres kenelekkel, csak ideiglenes befogadóinkra számíthatunk! 

Ennek ellenére a bejelentések mindegyikére igyekszünk érdemi lépéseket tenni, legyen az  sérült állat kórházba juttatása, állatkínzás elleni fellépés, kóbor kutyák gazdáinak felkutatása vagy egyéb hasonló intézkedés.

Arra kérünk minden bejelentőt, ha van rá lehetősége, legalább néhány napig tartsa magánál a talált állatot, mi pedig mindent megteszünk, hogy mihamarabb régi/új gazdát keressünk számára!

 

Adatok

Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület

Megyei nyt. szám: 1750 / 2009

Országos  azonosító: 2731 / 2009

Elnök: Omáscsik Orsolya

Székhely: 2840 Oroszlány

Radnóti u. 14.

Elérhetőségeink

Levélcímünk:

Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület

2840 Oroszlány

Radnóti u. 14.

 

Örökbefogadással kapcsolatban:

 

Omáscsik Orsolya

Tel.:

 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

E-mail az egyesület elnökének:

Omáscsik Orsolya 

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

 

E-mail a webmesternek:

Hargitai Katalin

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

 


Bejelentkezés